Časť I. Prečo plazom podávať byliny? - Pŕhľava dvojdomá

Majitelia zvierat (plazov) veľakrát zelenú zložku potravy podceňujú, nahrádzajú ju zeleninou, ovocím alebo kŕmia zvieratá výlučne hmyzom (ak zviera prijíma i hmyz). Byliny sú však nevyhnutnou zložkou stravy napríklad pre suchozemské korytnačky, agamy bradaté, leguánov zelených, trnorepov a ďalších.

Dnes si detailnejšie predstavíme konkrétnu bylinu, ktorú určite pozná každý z nás.

Pŕhľava dvojdomá, známa i ako žihľava, (latinsky Urtica dioica) je liečivá bylina, ktorá má mnoho zdraviu prospešných vlastností a je osožná pre zdravie zvierat, ale i to naše ;)



Prečo podávať pŕhľavu (nielen) plazom?

Výživové hodnoty
Žihľava je bohatá na živiny vrátane vitamínov (A, C, K), minerálov (vápnik, železo, draslík) a antioxidantov. Tieto živiny sú dôležité pre správne fungovanie organizmu, tvorbu krvi a udržanie dobrého zdravia.

Detoxikácia
Taktiež má diuretické vlastnosti, čo znamená, že podporuje tvorbu moču a je nápomocná pri odstraňovaní toxínov z tela. Týmto spôsobom prispieva k detoxikácii organizmu a podporuje zdravie obličiek.

Zápalové procesy
Má protizápalové vlastnosti, čo znamená, že pomáha pri zmiernení zápalových stavov v organizme.

Zdravie tráviaceho systému
Žihľava podporuje zdravie tráviaceho systému. Je známe, že stimuluje chuť do jedla, podporuje trávenie a zlepšuje funkciu čriev. Môže tiež pomôcť pri riešení tráviacich problémov, ako je napríklad zápcha.

Zdravie pokožky
Tradične sa používa na liečbu kožných problémov, ako je napríklad ekzém, alebo iné poškodenie kože. Má antiseptické vlastnosti a pomáha pri hojení rán. Možno ju použiť napríklad na vytvorenie obkladov, alebo zdravý "kúpeľ".

Zdroj vitamínu C
Žihľava obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém a ochranu pred chorobami. Pravidelná konzumácia žihľavy pomáha posilniť imunitný systém a udržať dobré zdravie. Obsahuje však pomerovo menej vitamínu C v porovnaní s inými rastlinami, ktoré sú bohatšie na tento vitamín.

Vitamín A
Tiež je v nej obsiahnutý provitamín A v podobe karotenoidov, ktoré sa v tele za prítomnosti ďalších látok premieňajú na vitamín A.

Vitamín K
Nezanedbateľný je obsah vitamínu K, ktorý je dôležitý pri zastavení krvácania a zdravie kostí.

Vitamíny skupiny B
Žihľava obsahuje i niektoré vitamíny skupiny B, ako napríklad vitamín B6 (pyridoxín), vitamín B2 (riboflavín) a kyselinu listovú (vitamín B9).

Obsah cukru
Obsahuje i malé množstvo cukru. V žihľave sa cukor nachádza v podobe sacharózy, glukózy a fruktózy.

Obsah vápnika a fosforu
Ako i ďalšie byliny i žihľava je dobrým zdrojom vápnika. Obsah vápnika v žihľave sa pohybuje v rozmedzí 180-350 mg na 100 gramov suchého materiálu.

Avšak obsahuje relatívne nízky obsah fosforu. Obsah fosforu v žihľave sa pohybuje v rozmedzí 10-70 mg na 100 gramov.



Prečo je dôležitý vápnik a fosfor?

Správny pomer vápnika a fosforu v strave závisí od konkrétneho veku, fázy života a potrieb konkrétneho jedinca. Všeobecne sa však odporúča, aby pomer vápnika a fosforu bol približne v kompletnej strave 2:1 (Nemusí byť platné pre každý druh zvieraťa! Niekedy je i odporúčaný pomer 1:1) .

Vápnik a fosfor sú dôležité minerálne látky pre správne fungovanie organizmu. Vápnik je nevyhnutný pre zdravie kostí, svalov a nervového systému. Za prítomnosti UVB žiarenia dokáže organizmus vytvárať D3, ktorý je nevyhnutný pre správne vstrebávania vápnika. Fosfor je dôležitý pre metabolizmus, tvorbu energie, správne fungovanie buniek a tvorbu DNA.

Je dôležité, aby pomer vápnika a fosforu bol vyvážený, pretože nerovnováha medzi týmito dvoma minerálmi môže mať negatívne účinky na zdravie. Nadmerná konzumácia fosforu a nedostatok vápnika môže viesť k oslabeniu kostí, zvýšenej krehkosti kostí a problémom s obličkami. Naopak, nadmerná konzumácia vápnika a nedostatok fosforu môže mať negatívny vplyv na vstrebávanie vápnika a môže ovplyvniť metabolické procesy v tele.



Pár rád na záver

Je dôležité zabezpečiť, aby tieto byliny určené ako potrava boli čisté a nekontaminované, aby neobsahovali žiadne pesticídy ani chemické látky, ktoré by mohli byť pre zviera škodlivé. Nezberáme byliny v blízkosti ciest, v niektorých prípadoch ani v blízkosti polí (možné chemické postreky).

Vo väčšine prípadov pŕhľava plazom chutí, odporúčame podávať mladú bylinku.

Nezabudnite! Byliny, ktoré vyrástli vonku (niekto ich pestuje i vo vnútorných priestoroch) nie je nutné posýpať vitamínovými doplnkami stravy.

Žihľavu nájdete na rôzne spôsoby i ako "superpotravinu" pre ľudí, vyskúšajte, to množstvo prospešných látok iste oceníte i vy :)